Fogászati kezelések

Fogpótlás

Miért van szükség a hiányzó fogak pótlására?

Az esztétika csak egy indok a sok közül. Egy fájó vagy elhalt fogat kihúzni a legkönnyebb és legegyszerűbb megoldás, de ne felejtsük el, hogy az eltávolított fogat ezek után valahogy pótolni kell. A foghiány - akár csak egyetlen fog hiánya is - károsan befolyásolhatja a harapást, ezért, ha a pótlást elmulasztják, akkor az ellentétes fogsorban levő fog egyre jobban kinő a fogsorból, a szomszédos fogak bedőlnek az üres területre, és ha már több darab is hiányzik, akkor túlterhelődnek a megmaradt fogak. Ezek következtében még többet elveszíthetünk. A hiányzó fogak helyén a csont idővel ritkulni, sorvadni kezd, ami megnehezítheti a későbbi esetleges beültetést. A kihúzott fog helyén keletkezett résbe ételmaradék is kerülhet, ami további fogromláshoz és ínybetegséghez is vezethet, de akár az állkapocsízület is károsodhat a hosszú ideje fennálló diszfunkció miatt.

A kivehető fogpótlásokról általában

A kivehető fogpótlások olyan fogművek, amelyeket a páciens saját kezűleg, orvosi segítség nélkül is el tud távolítani. Ez azért fontos, mert a szájhigiéné fenntartása csak a fogmű és a szájüreg mindennapos, alapos tisztításával biztosítható - és mindennap azért mégsem mehetünk fogorvoshoz.
Manapság már a kivehető fogsorok is alig észrevehetőek, kényelmesek, de viselésüket meg kell szokni, ami napokba, érzékenyebbeknél hetekbe is telhet.

Miből készülnek a fogsorok?

A műfogsor fogtechnikai laboratóriumban a levett lenyomat alapján személyre szabottan készül. Alapja ínyszínű műanyag, mely a fogínyre illeszkedik. A felső műfogsor részben vagy egészében befedi a szájpadlást, míg az alsó fogsor patkó alakú. A fogsor váza fémhálót is tartalmazhat. A fogak általában műanyagból készülnek, és összhangban vannak a természetes fogak színével, ami főleg a részleges fogsorok esetén fontos.

Kivehető teljes fogsor

Teljes fogsor teljesen fogatlan szájba készül. A teljes fogsor helyettesíti az összes fogat a felső és/vagy az alsó állkapcson. Ezt akkor alkalmazzák, ha - bármely okból - a helyreállítás másképp nem oldható meg. Rögzítését az állcsontok anatómiai viszonyai, valamint a szájpadlás szívóhatása, a rágónyomás, az alsó fogsor esetében pedig a gravitáció is biztosítja. Alsó fogsor esetén a sokaknál előforduló kedvezőtlen anatómiai viszonyok miatt tökéletesen stabil fogsor készítése nehézségekbe ütközhet, ám ebben az esetben segíthet akár már két implantátum is, hogy stabilabbá váljon a fogsor.
A teljes lemezes fogpótlás anyaga keményakrilát vagy rugalmas műanyag lehet.
A protézis viselése az első időkben lényeges diszkomfortérzetet okozhat, mert a természetes fogaknál valamivel nagyobb helyet foglal el a szájban, ám ez a rossz érzés bizonyos idő - napok, hetek - elteltével megszűnik.

A kivehető fogsor ápolása

Tisztításhoz ki kell venni a fogsort. Használjon (esetleg kemény sörtéjű) fogkefét és fogkrémet, de a tisztító oldatról se feledkezzék meg, ami fellazítja a lepedéket és fertőtleníti a fogsort! A fém alapú fogsorokhoz lehet, hogy más tisztító folyadékot kell használnia. Tudni kell azonban, hogy a filmekben, tréfákban oly gyakran előforduló, egész éjszakás, pohárban történő fogsoráztatás helytelen megoldás. A kivehető fogsort a tisztítás - vagy az esetleges javítás, alábélelés - percei kivételével állandóan viselni kell.

Befolyásolja-e a műfogsor a megjelenést, a rágást/táplálkozást illetve a beszédet?

Az első hetekben az új fogsorok kényelmetlenek lehetnek. A műfogsor okozta szokatlan érzés nem ritka, egészen addig, amíg az arcizmok és a nyelv meg nem tanulja, hogyan tartsa a helyén a fogsort. A megjelenést csupán kis mértékben befolyásolja, sőt, valószínű, hogy javít az összképen, és arcát, mosolyát vonzóbbá teszi.
Kezdetben az evés is gyakorlást igényel. Rágjon lassan, és használja szájüregének mindkét oldalát egyidejűleg, hogy a fogsor ne billegjen. Kezdje könnyen rágható ételekkel, amíg hozzászokik a fogsorához, majd fokozatosan visszatérhet hagyományos étkezési szokásaihoz. Az új fogsor kezdetben a beszédet is befolyásolja. A fogsorok elcsúszhatnak, elmozdulhatnak, ha nevet, köhög vagy mosolyog. Ilyenkor egy nyeléssel és fogak összezárásával helyére billentheti a fogsort. Azt is meg kell tanulni, hogyan hordja helyesen a fogsort.

Mi a részleges (kombinált) fogsor?

A kivehető és rögzített fogpótlások együttesét kombinált fogpótlásnak nevezik. A kivehető rész olykor egyáltalán nem látható, máskor - kapoccsal elhorgonyzott részleges kivehető fogsor, esetleg kapocstartó korona esetében, vagy teleszkópgyűrű-rendszer alkalmazásakor - speciális rögzítési technikával van ellátva.
Részleges lemezes fogpótlás esetén a szájban még található néhány fog (ám azok elhelyezkedése és/vagy száma, illetve fogágybetegség miatti rossz stabilitása nem teszi lehetővé a rögzített pótlás készítését), ami nagymértékben megnöveli a fogpótlás stabilitását. A fogpótlások anyaga lehet teljesen műanyag vagy fém és műanyag kombinációja. Mindkét típus rendelkezhet rögzítő kapoccsal, ami helyén tartja a fogsort. Ezek a kapcsok alig észrevehetőek, de a helyzetüktől függően mosolygáskor vagy szájnyitáskor esetleg látszanak. Előnyük, hogy a fogpótlás vékony, az alaplemez mérete csökkenthető, ezért a megszokási idő jelentősen lerövidül, ezen kívül kevésbé zavarja az ízérzékelést.
A fogászati implantáció rutinszerű alkalmazása miatt az ilyen fogpótlások készítése az utóbbi időben visszaszorult.

Mi a különbség a műanyag részleges fogsor és a fémet tartalmazó fogsor között?

A műanyag részleges fogsorok olcsóbbak, de a rögzítő kapcsok hosszú távon sérthetik az egészséges fogakat, amelyek tartják azt. A fém részleges fogsorok sokkal erősebbek, mert kobalt és króm ötvözetéből, illetve egyéb fémből készülnek. Kényelmesebben hordhatók. A váza fém, melyet az íny színével egyező műanyag borít és a természetes színű fogak ehhez vannak rögzítve. Egyetlen hátránya az ára, mert a fém részleges fogsorok valamivel drágábbak a csak műanyagot tartalmazóknál.

Koronák, hidak

Ha a fog koronája annyira károsodott, hogy konzerváló fogászati módszerekkel - esztétikus töméssel vagy inlay-jel (betéttel) - már nem lehet helyreállítani eredeti formáját, épségét, akkor korona készítése jelenthet megoldást.
Ehhez a fogat fogorvosunk kúpszerűen lecsiszolja, a preparált fogcsonkról lenyomatot vesz, ami alapján a fogtechnikus elkészíti a koronát. Az elkészült fogmű sapkaszerűen beborítja a fog szájüregben található részét. A korona megvédi a fogat a töréstől, megőrzi a színét. A koronák élettartama legalább 8 év, de a legtöbb esetben több évtizedet is kibír.

Az előkészületek és a korona felhelyezése

Ha koronára van szükség, és nagyfokú a szuvasodás, vagy fertőzésveszély áll fenn, netán sérülés érte a pulpát (a fog belső részét), akkor lehet, hogy gyökérkezelést is kell alkalmazni. Természetesen nem mindenkinek kell gyökérkezelés, aki koronát kap.
Ha valaki mégis gyökérkezelés után kap koronát, és az eredeti fog már annyira rossz állapotú, hogy nem képes megtartani a koronát, akkor a fogorvos egy tartó gyökércsapot helyez a fogba. A csap készülhet előre gyártott rozsdamentes acélból, aranyból, titánból, de üvegszálas alapanyagból is, melyet a fogorvos közvetlenül a gyökércsatornába illeszthet, de készülhet egyéni csap is, melyet a fogtechnikus készít lenyomat alapján, hogy pontosan illeszkedjen az előkészített gyökércsatorna formájához. Ez utóbbi erősebb, tartósabb megoldás. A csapot behelyezik és beragasztják a gyökércsatornába, így alkalmassá válik a korona rögzítésére.

Amennyiben csap nélkül készül korona, a fogorvos a fog külső felületét kúpszerűen lecsiszolja. Ez után lenyomatot vesz az adott fogról és egyet az ellentétes állcsontról is, hogy kiderüljön, milyen magas lehet a korona, ahhoz, hogy harapáskor tökéletesen illeszkedjen. A lenyomatanyag 3-4 percen belül megköt, majd eltávolítható. A lenyomatokat ezután a laboratóriumba küldik a kiválasztott fogszínnel, és a szükséges egyéb információkkal együtt. Ezután a páciens, ha igényli, egy ideiglenes koronát kap arra a pár órára vagy napra, amíg a végleges korona el nem készül. Az ideiglenes koronák műanyagból készülnek a rendelőben vagy a fogtechnikai laborban - azonnal. Ezek nem tartósak. A következő látogatáskor az ideiglenes koronát eltávolítják és felpróbálják a végleges koronát. Esetenként a végleges beragasztás előtt még szükség lehet további alakításra, fényezésre. Amennyiben a korona elkészült, beragasztják.

Fentiekből következik, hogy egy korona elkészültéig legalább kétszer-háromszor kell felkeresni az orvost. Első alkalommal történik az előkészítés, a lenyomatvétel, a szín kiválasztása és az ideiglenes korona felhelyezése. A második-harmadik alkalommal történik a végleges korona próbája és beragasztása. Mindez teljesen fájdalommentesen történik vagy a helyi érzéstelenítésnek, vagy a korábbi gyökérkezelésnek köszönhetően. Ha a fogban már nincs ideg, és a csapot már behelyezték, akkor már helyi érzéstelenítésre sincs szükség.

Miből készülnek a koronák?

Készülhetnek teljes egészében fémből, kerámiából fém alappal, vagy nemesfém alappal, tisztán kerámiából vagy cikánium-oxid vázra égetett porcelánból, esetleg kompozitból. (Ez utóbbi kevésbé törékeny, mint a tiszta porcelán koronák.) A fémek esetében aranyötvözetet, egyéb ötvözeteket (palládium, nikkel vagy króm, titán) használnak fel. A fémalapú porcelán és a teljes kerámia koronák úgy néznek ki, mint az egészséges eredeti fogak. A teljes kerámia koronák fém nélkül készülnek, erősek és küllemük megegyezik a porcelán koronákéval, ezért a száj minden részében alkalmazhatók. Teljes hidak esetében viszont nem biztos, hogy elegendő a fém váz nélküli megoldás teherbírása. A fém váz nélkül készülő koronák - különösen igaz ez a tiszta porcelánra - csak szóló koronákként használhatóak. A kompozitok üvegszálas szövettel történő megerősítéssel háromtagú hidat is alkothatnak, cirkóniumból pedig már csinálnak többtagú hídvázakat is.

Koronák fajtái anyaguk szerint

Fémkerámiai korona: ezt a koronát a köznyelvben porcelánkoronának nevezik, pedig egy speciális fémre készül, tehát nem teljesen porcelánból van. A leplező kerámia színét ún. fogszínkulcs segítségével választják ki, igazodva a többi foghoz illetve a páciens igényeihez. A porcelán teljesen befedi a fémet. Ezek a fogművek hosszú élettartamúak, és esztétikailag sem kifogásolhatóak. A hosszú élettartamot egyrészt a leplezőanyag minősége, másrészt a fémváz biztosítja. A fémváz anyaga többféle lehet.
Galvánarany korona: a leplezőanyag alatti rész, tehát a váz galvanizációs módszerrel készül, miáltal rendkívüli pontosság érhető el.
Galváncirkónium korona: ennek a váza is galvanizációs módszerrel készül, de a váz anyaga itt cirkónium, tehát fémmentes. A pontosság ebben az esetben is elsőrendű.
Fémmentes kerámiakorona (jacket- vagy zsakettkorona): talán a legtökéletesebb koronatípus, azonban csak szólókoronaként használható (tehát híd nem készül belőle), és igen költséges. A legmagasabb esztétikai elvárásoknak is megfelel. Cirkonkerámia (cirkónium-oxid kerámia) korona: a cirkónium-oxid vázra égetett kerámia koronák esztétikai értéke kiváló és erősek is.

Implantátumokra készülő koronák és hidak: küllemükben nem, csak technológiájukban különböznek a fogakra rögzítendő hidaktól, koronáktól. A rögzítésük történhet ragasztással vagy csavarozással is.

Hogyan ápoljuk a fogsorunkat?

Ugyanúgy, mint a többi fogat: mindennap meg kell mosni még a híd alatti részt is, hogy elkerüljük a kellemetlen leheletet és a fogágybetegséget. A normál fogkefe mellett speciális hídfogkefét vagy fogselymet is használhatunk.
Tisztításhoz ki kell venni a fogsort. Használjon fogkefét és fogkrémet, de a tisztító oldatról se feledkezzék meg! A fém alapú fogsorokhoz lehet, hogy más tisztító folyadékot kell használnia. Tudni kell azonban, hogy a filmekben, tréfákban oly gyakran előforduló, egész éjszakás, pohárban történő fogsoráztatás helytelen megoldás. A kivehető fogsort a tisztítás - vagy az esetleges javítás, alábélelés - percei kivételével állandóan viselni kell.

Héjkerámia (veneers)

Leggyakrabban akkor keressük föl fogorvosunkat, ha erős fogfájás gyötör, vagy látványos esztétikai defektus éri frontfogainkat. Utóbbit jelentheti zománchiba, fejlődési rendellenesség, tág fogközök (diasztémás fogak), elszíneződés, gyökérkezelést követő elszíneződés, baleset következtében letört metszőfog, stb. Mindezekre a problémákra megoldást jelenthet a héjak készítése. Héjak segítségével a frontfogak színe, formája és a fogközök nagysága jelentős mértékben változtatható. Előnye többek között, hogy a beavatkozás kismértékű foganyag-veszteséggel jár; csak a fog ajak felőli részéből csiszolnak le egy vékony, a héj vastagságával megegyező (0.5 - 1 - 1.5 mm) vastagságú réteget, illetve indirekt héj esetében a fogélből is hasonlóan.
Készítésük, felhelyezésük szempontjából kétféle héjtechnológia létezik: direkt és indirekt héjak.
A direkt héjat a fogorvos készíti el különböző, speciálisan erre a célra kifejlesztett tömőanyagokból.
Az indirekt héjak - melyeket a fogtechnikai laboratórium készít a fogorvos által vett lenyomat alapján - ragasztással kerülnek a fogra. Alkalmazásukkal teljesen vissza lehet adni a szép fogazat esztétikáját; gyakorlatilag a kívánt formájúvá és árnyalatúvá tehető úgy, hogy nem kell rá koronát készíteni.
A héj felszíne és színe évek múltán sem változik, lerakódások nem alakulnak ki az anyag keménységéből és szilárdságából fakadóan. Mivel nem tartalmaz fémet, így fémallergiás pácienseknél is alkalmazható.

Mikor ajánlott?

A héjkerámia elsősorban a frontfogak területén, a fogak helyzeti anomáliái, fejlődési rendellenességből fakadó problémák, elszíneződések sérülések esetén ajánlott.
Ha nem megfelelő gyökérkezelés miatt színeződött el egy fog, akkor nem ajánlott a fém- vagy cirkonmentes héj, hiszen átlátszana az elszíneződés. Ebben az esetben először meg kell győződni a gyökértömés korrekt voltáról, majd a fogat egy belső fehérítési eljárással kell visszavilágosítani.

Mikor nem ajánlott?

Nem ajánlott a héjkerámia alkalmazása, ha a frontfogak nagymértékben szuvasak, túlzottan nagy tömés van bennük, vagy ha rossz a páciens szájhigiénéje, valamint rendellenes harapási formák (mélyharapás, elülső keresztharapás), fogcsikorgatás esetén.

Jacket-korona

A frontfogak helyreállítására szolgáló fémmentes fogpótlás az ún. jacket-korona. Rendkívül előnyös tulajdonsága, hogy ezzel a módszerrel a természetes fogakkal megegyező színű, tökéletesen élethű fogpótlás készíthető. A jacket-korona alkalmazásának hátránya, hogy az előkészítő csiszoláskor a fog felszínéből nagy mennyiségű foganyagot kell eltávolítani, ezért ez a technológia csak a felső metszőfogakra javasolt.

CAD/CAM technológiával készülő (cirkónium) koronák, hidak

A korszerű, esztétikus fogpótlás készítése ma már elképzelhetetlen fémmentes technológia nélkül. A fémet ebben az esetben egy speciális anyag, a cirkónium-oxid (ZrO2) helyettesíti, melyből a fogpótlás váza készül. (Ezt a kerámiát egyébként már több mint 20 éve alkalmazzák a művi csípőprotézisek készítésénél.)
A cirkónium korona vagy híd elkészítésekor a fogorvos a helyi érzéstelenítést követően előkészíti (lecsiszolja) a fogakat, majd lenyomatot vesz róluk. Az ebből készülő minta adatait a fogtechnikai laborban egy speciális szkenner letapogatja, interneten keresztül a nemzetközi vagy hazai gyártóközpontba továbbítja, és ott - az emberi hibákat kiküszöbölve - egy számítógép-vezérelt speciális esztergálórobot ezredmilliméteres pontossággal kifaragja a fogpótlás vázát (ez a CAD/CAM technológia). Az így elkészült vázra ezután kerül rá a megfelelő színű és formájú porcelán leplezés.
A tökéletes esztétikai hatás annak köszönhető, hogy a váz és a ráhelyezett leplezőanyag színe megegyezik. CAD/CAM technológiával nem csak cirkónium vázak készülnek, hanem hagyományos fémek is kidolgozhatóak. Ma már Magyarországon is vannak cirkónium vázakat gyártó CAD/CAM laboratóriumok.

A fémmentes (cirkónium) korona előnyei

  • Teljesen fémmentes, ezért a fémallergia veszélye nélkül alkalmazható.
  • Fémeknél erősebb, mégis fogszínű kerámia váz, optimális fényáteresztő képesség.
  • A porcelán leplezés tökéletesen utánozza a természetes zománcot.
  • Természetes, maximális esztétikai hatás.
  • Nincs szürke ínyszél.
  • Az erős váznak köszönhetően többtagú híd is készíthető.
  • A számítógépes technológiának köszönhetően rendkívül precíz és pontos.
  • Nem keletkezik mellette ínygyulladás, ínyvisszahúzódás.
  • Mikroszkopikus pontosságú szélzáródás.

Hátrányai

Drágább megoldás, mint a hagyományos fémvázas pótlások.

Csiszolás nélküli, számítógépes technológiával készülő fogpótlások
in-lay, on-lay, overlay (betét)

A hagyományos fogászati ellátás szerint egy vagy két foghiány esetében a hiányt határoló fogakat lecsiszolják koronának, majd a foghiányt három- vagy négytagú híddal pótolják. Abban az esetben, ha a hiányt határoló fogak - úgynevezett pillérfogak - rossz állapotúak, ez az eljárás tökéletes, hiszen nemcsak pótolja a hiányzó fogat, hanem megvédi, felépíti a rossz állapotú megmaradt pillérfogat is. Ép, vagy kissé károsodott fog esetében azonban a hagyományos technika túl sok ép foganyagot igényel. A koronához ugyanis az ép zománcfelszínt körben el kell távolítani a fogról. Ez egy kevéssé szuvas vagy kisebb töméssel ellátott fog esetén felesleges foganyag veszteségnek tűnik.
A fenti probléma kiküszöbölésére találták ki az úgynevezett inlay elhorgonyzású hidakat, egyszerűbb néven a csiszolás nélküli fogpótlásokat. A hiányt határoló fog zománcának elcsiszolása helyett a fogban levő kisebb szuvasodás, vagy tömés üregének kitisztításával és átalakításával egy speciális kavitást hoznak létre. Mind a foghiány előtti, mind a foghiány mögötti fogban szükség van ilyen kis kazettára. Ebbe a két kazettába ragasztják bele a végleges hidat, amely így egyrészt pótolja a hiányzó fogat, másrészt esztétikusan kitölti a kialakított kazettákat (eredetileg szuvasodást) is.

Kapcsolat:

Easydent Budapest
Rendelési idő 08:00-16:00

Rendelőnk címe:

H - 1113 Budapest,
Danubius Hotel Flamenco
Tas vezér u 3-7.

Tel.: +36 70 601 7980
Fax: +361-785-6097